10 július 2009

Egy újabb bukás van kilátásban!

Úgy néz ki, hogy a Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC) nem kívánja tovább saját garanciájával támogatni a CIT Group kötvénykibocsátásait.
A majd száz éves pénzintézet közel 950.000 hitelkihelyezéssel az egyik meghatározó szereplője a piacnak.
A bank az előző 8 negyedév alatt közel 3 Mrd USD veszteséget halmozott fel, amit tovább súlyosbít, hogy közel 10 milliárdnyi hitele fut ki a jövő évben. Valószínűleg ez motiválta az amerikai kormányt, amikor tavaly decemberben 2,33 Mrd dollárt juttatott a banknak gyorssegélyként, majd az FDIC 274 milliárdnyi kötvénykibocsátás mögé állt oda garantőrként – ismét egy négybetűs program – a TLGP (Temporary Liquidity Guarantee Program) keretén belül.
Az FDIC a visszalépését azzal indokolta, hogy a bank hiteleinek minősége rohamosan romlik. A new york-i székhelyű CIT azonban továbbra is bízik a kormány jóindulatában és, hogy jobb színben tüntesse fel magát akár eszközöket is hajlandó eltranszferálni más bankokba, ezzel is javítva hitelállományának minőségét.
Egyes magukat megnevezni nem kívánó, de a témában jártas szakértők úgy vélekednek, hogy ha egy pénzügyi szolgáltató bedőlése nem okoz rendszerszintű kockázatot, akkor az FDIC elsőként azt mérlegeli, hogy mekkora kockázatot jelent neki (az adófizetőnek) egy esetleges garancia nyújtása.
A TLGP nélkül a bank legfeljebb jövő áprilisig húzza, akkor jár le ugyanis az első része - mintegy 2,1 MRD USD hitele – a 10 milliárdnyi kötelezettségének.

Egy újabb bukó:(

Nincsenek megjegyzések: