25 június 2009

Újra fújjuk a lufit?

Nem is olyan régi a hír, miszerint az amerikai kongresszus fontolóra veszi Barack Obama nagy ívű terveit a pénzügyi rendszer megregulázásával kapcsolatban, különös tekintettel a „túl nagy, hogy elbukjon” intézményekre.

Vajon létezik egyszerűbb megoldás is?

Igen, méghozzá az önrész, amit az ingatlanpiaci lufi csúcsán már szinte egyetlen pénzintézet sem várt el a hitelfelvevőktől. Most ismét a figyelem középpontjába került, Jeffrey Gunther, a Dallas Fed munkatársának jóvoltából, aki szerint az önrész intézménye, egyrészt körültekintőbb hitelfelvételre sarkalja a lakosságot, másrészt a bankokat józanabb magatartásra.
Azonban az önrész nélküli hitelek eltörlésének rögös útját is a banki lobbi göcsös erőlködése övezi, hiszen a szigorúbb feltételek kirekesztik az ügyfelek egy részét a hitelezésből, ez pedig árt az operatív profitnak, amit a (részvény)tulajdonosok nem néznek jó szemmel.
Gunther szerint a jelenlegi pénzügyi zavar okait nem nehéz átlátni, ez egy régről származó probléma jelenlegi manifesztációja. A hitelezési boom-ot általában a túlzottan laza monetáris politika támogatja, ami az eszközök árának növekedésében ölt testet, amit aztán monetáris szigorítás követ.
Szintén érdekes, hogy azon jelzáloghitelek aránya, ahol a hitel mértéke meghaladta az ingatlan értékének 90%-át, nem mellékesen a teljes 2005-06 közti subprime állomány 35-40%-át tette ki. Amikor 2007-ben az ingatlanpiac esni kezdet, ezek a hitelek dőltek be legelőször, hiszen az ingatlantulajdonosoknak nem állt az érdekükben, egy az ingatlanuk értékénél nagyobb összegű hitelt törleszteni, egyre rosszabb kamatkondíciók mellett.
A krízis most visszakényszeríti a bankokat a normális mederbe és ismét minden hitelfelvevőnek le kell majd tenni legalább a 20%-át a megvásárolni kívánt ingatlannak.
Ez mindenesetre dicséretes, a kérdés csak az, hogy ez a szigor meddig tart majd …
Forrás: Bloomberg

Nincsenek megjegyzések: