29 június 2009

A toxikus eszközök még mindig veszélyt jelentenek

A Bank of International Settlements (BIS) ma tette közzé éves beszámolóját.
A jelentés számos érdekes elemet tartalmaz, többek között a bankrendszer stabilizációjával kapcsolatban. A bázeli székhelyű bank meglehetősen pesszimista, mivel szerinte a globális pénzügyi rendszerben még számos rejtett veszély lappang. Ami szerintük tisztán látszik, hogy a bankoknak további veszteségekkel kell szembe nézniük a romló minőségű hitelállományuk miatt, ezért a kormányoknak továbbra is támogatniuk kell a kiemelt fontosságú pénzügyi intézményeket, hogy azok visszaállítsák a pénzügyi rendszerbe vetett bizalmat és egy fenntartható bázison elkezdjenek újra hitelezni .
Ezen kívül szerintük a kormányok nem cselekedtek elég gyorsan, hogy elmozdítsák a kétes eszközöket a kulcsfontosságú bankok mérlegeiből, illetve vállalhatatlanul nagy kockázatot róttak az adófizetőkre az állami garanciák és eszközbiztosítások útján.
A BIS azon kevesek egyike volt, akik folyamatosan hangoztatták, hogy a válság okai az alultőkésített bankok és a kockázatos pénzügyi instrumentumok voltak. A pénzügyi rendszer fejlesztésére tett lépések hiánya elnyújthatja a krízist, mivel a diszfunkcionális rendszer csökkenti a monetáris és fiskális beavatkozások hatékonyságát.
Szintén fontos dilemma a bank szerint, hogy mikor kezdjük el hűteni a fellendülést. A túl korai monetáris szigorítás megakaszthatja a kilábalást a recesszióból, míg a későn jött alapkamat emelés inflációs nyomást okozhat, illetve közreműködhet eszközár buborékok létrejöttében és a tőkeáttétel növekedésében.
Bónuszként megosztok még a nyájas olvasóval egy táblázatot a BIS jelentéséből, amely a bankok kumulált veszteségeit mutatja, beszédes …


Forrás: Calculated Risk

Nincsenek megjegyzések: