23 június 2009

Lassul a kínai készletfelhalmozás


Kína a tavalyi utolsó negyedévben kezdte meg a nagy volumenű nyersanyagvásárlást a nyomott commodity árak és az alacsony szállítmányozási díjak miatt. Ez a robosztus készletfeltöltés valószínűleg a végéhez közeledik, mivel mostanra a kínai raktárak, tárolók csordulásig megteltek.
A Kínai Vas és Acélszövetség például vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy miként növekedhetett a vasérc import 57 millió tonnára (33%-kal év/év alapon) áprilisban, amelynek következménye, hogy a spot ár elérte a 76,5 USD/tonna szintet.
Éppen ezért Peking megtiltotta a bankoknak, hogy további kölcsönöket nyújtsanak a vasérc importőröknek és az acélgyártóknak, ezzel is kontrolálva és hozzáigazítva az importot hazai kereslethez.
Nem csak a vasérc vált „forró” cikké áprilisban, az olajimport 14%-kal, az alumínium 16%-kal míg a réz 64,4%-kal nőtt (év/év alapon). A szénimport 168%-kal száguldott, mivel a kínai közszolgáltatók elkezdtek nagy mennyiségben vásárolni a világpiacról, hogy ezzel javítsák saját alkupozícióikat a hazai kitermelőkkel szemben.

Sok elemző szerint ez a készletezési sebesség nem tartható fenn, annál is inkább, mivel a kínai belső kereslet nem képes felszívni azt a mennyiségű output-ot amit a felhalmozott készletek indikálnak.
Az USA és Európa gazdaságának talpra állása nélkül Kína sem tud kinek értékesíteni, márpedig hitelből történő nyersanyag finanszírozásnál engem ez egy kicsit nyugtalanítana:)


Kép: Bloomberg

Forrás: AFP

Nincsenek megjegyzések: