29 június 2009

Freddie Mac fizetésképtelenségi ráta

Az ábra a FM családi házakra számolt fizetésképtelenségi mutatóját, illetve a munkanélküliségi rátát szemlélteti. Úgy gondolom, hogy különösebb kommentárt nem kel fűznöm az itt látottakhoz.
Az azonban elmondható, hogy a fizetésképtelenségnek számos oka lehet, mégis az egyik legjellemzőbb a negatív „home equity”, amikor is a fedezetként szolgáló ingatlan értéke kevesebb, mint az ingatlanra felvett, fennálló hiteltartozás összege.
Egy a WSJ által közölt tanulmány szerint, amint egy adott ingatlan értékének és a felvett hitelnek a különbözete meghaladja a 10%-ot – negatív irányban - az adósok egy része a fizetésképtelenség mellett dönt, 15% után ez a jelenség kezd tömegessé válni. Ha ez eléri, vagy meg is haladja az 50%-ot, akkor már a háztartások 17% áll ki a hitel mögül.
Ez még nem minden, mivel létezik egy multiplikációs hatás, amit szociális ismérvek motiválnak, azaz, ha az adott környéken magasabb az ingatlanadósok bedőlésének a száma, vagy többen is a „stratégiai default”-ra játszanak, akkor ott a szorult helyzetbe jutó adós is könnyebb lelkiismerettel áll odébb.
Ha még a legfőbb fizetésképtelenségi érvet, a munkahely elvesztését is hozzávesszük, akkor könnyen elképzelhető, hogy a kékkel jelölt görbe még meredekebb lesz.


Forrás: Calculated Risk

Nincsenek megjegyzések: